VPN-routrar: Vad de är & hur man installerar en (på rekordtid)

Att konfigurera din router med en VPN är inte så komplicerat som du tror. Om du vill ha problemfritt skydd för ett helt nätverk av anslutnaenheter är det absolut värt ansträngningen.

Oavsett om det är ditt hem, kontor eller företag kan en VPN-router ge de många fördelarna med en VPN-anslutning till så många användare du vill.

Från stark, säker kryptering och enkel Netflix-avblockering till att få tillgång till bra regionala erbjudanden och till och med förbättra dina internethastigheter, potentialen är oändlig – och det bästa är att du enkelt kan dela dessa fördelar.

Om du redan använder en VPN-tjänst vet du förmodligen att du redan kan göra allt ovanstående via smidiga appar och kunder. Så vad är den faktiska överklagandet av VPN-routrar, och varför ska du gå igenom ansträngningen att ställa in en?

Du hittar svaren på dessa viktiga frågor, liksom många andra, i den här guiden. Stanna hos oss, eftersom vi också har ett par bra VPN-förslag som erbjuder enkla routerinställningar!

Varför du (kan) behöver en VPN-router

Innan vi börjar, låt oss klargöra en sak: slutmålet för en VPN-router är exakt detsamma som när du startar din stationära eller mobila VPN-app.

Vad menar vi med det? Tja, om du redan använder en premium VPN (som ExpressVPN eller IPVanish) vet du förmodligen hur lätt det är att kryptera din anslutning och hålla dig säker på internet. Men det går bara så långt som antalet tillåtna anslutningar av din leverantör, och bara för dina egna enheter.

Gränser är gränser. VPN-routrar erbjuder dock en lösning på detta potentiella problem. Det finns också andra unika fördelar med att få ditt VPN-skydd “direkt från källan”.

Här är en lista över vad VPN-routrar kan göra för dig:

 • Ge obegränsade anslutningar.
  När du ansluter till VPN-servrar via din router kan du använda så många enheter du vill. Du kan också dela den krypterade anslutningen med vänner och gäster utan att behöva oroa dig för kontodelning (vilket nästan alltid är förbjudet enligt VPN-tjänsternas användarvillkor).
 • Möjliggör bättre plattformsflexibilitet.
  Har du en Smart TV? Eller kanske en streamingkonsol som Apple TV, Amazon Fire TV eller Chromecast? Tyvärr har sådana enheter inte inbyggt VPN-stöd.
  Den goda nyheten är att du fortfarande kan lägga till dem i listan över skyddade enheter genom att ansluta dem till en VPN-router. Medan vissa ledande leverantörer erbjuder specifika tjänster för dessa plattformar (som ExpressVPN och dess MediaStreamer DNS), är VPN-routrar det bättre alternativet om du vill ha kryptering såväl som global tillgång till dina favoritprogram.
 • Endast en inloggning krävs – för alltid.
  Många glömmer ofta att logga in på sin VPN eller ställa in sina klienter så att de körs automatiskt vid start.
  När du har konfigurerat en VPN-router behöver du inte oroa dig för något av det – du behöver helt enkelt ange dina inloggningsuppgifter en gång, och du är redo så länge du vill! Om du alltid använder en VPN på flera enheter är detta både en praktisk och effektiv lösning.
 • Gör VPN-anslutningen tillgänglig 24/7.
  Om du har en favorit VPN-server som du ständigt använder kan du vara ansluten till den hela tiden (förutsatt att routern är på). Även om detta lätt uppnås med funktioner för automatisk anslutning på VPN-klienter, erbjuder VPN-routrar ett ännu enklare sätt, tillsammans med de andra fördelarna som lyfts fram ovan.

Med det sagt finns det också några nackdelar med VPN-routrar du bör känna till:

 • VPN-routrar är (i allmänhet) dyra.
  I de flesta situationer är en VPN-router inte ett billigt köp. För att installera VPN-programvara på en router behöver du rätt funktioner och specifikationer, vilket innebär att de flesta standardroutrar inte klarar uppgiften.
  Det finns sätt att spendera mindre eller bespara dig lite problem – till exempel uppgradera din router med avancerad firmware (OM den är lämplig) eller köpa en VPN-kompatibel router om du redan behöver en ny. Mer om det inom kort.
 • Fler anslutna enheter kan leda till prestandafall.
  Serverbelastning är mycket viktigt för din VPN:s prestanda. Om du väljer dina servrar noggrant bör detta inte vara ett stort problem – men kom ihåg att ju fler anslutningar du har upp, desto större är chansen att din internethastighet saktar ner.
  Den största faktorn här är din egen internetanslutning, men att välja rätt VPN-tjänst är också en viktig faktor.
 • Mindre serverflexibilitet.
  Säg att du har två favorit VPN-platser som du växlar mellan regelbundet. Med din VPN-klient är det ett enkelt jobb som görs med bara ett par klick, men en VPN-router är vanligtvis inte lika flexibel – du kommer att vara begränsad till vilken server du använde i konfigurationen, och du måste ändra den via routergränssnittet om du vill ha något annat.
  Vissa routrar tillåter att konfigurera mer än bara en server, men användarvänligheten är inte på samma nivå som VPN-appar – åtminstone inte ännu.

Som du kan se finns det både fördelar och nackdelar med att få en VPN-router. Men det finns några situationer där de starka punkterna väger tungt tyngre än de svaga.

När du ska överväga en VPN-router

Som vi nämnde tidigare kan VPN-routrar vara en bra idé om du vill ha integritet och säkerhet online i större skala.

Låt oss ta en titt på vår låtsasvän, Johnny. Johnny har ett hippt café som lockar hundratals ivriga kunder varje dag med sina fantastiska drinkar och supersnabba wi-fi.

Nu vill Johnny inte oroa sig för hackare eller identitetstjuvar på nätverket och vill se till att hans kunder är säkra online eftersom det är bra för affärerna.

Så Johnny har investerat i en VPN-router, som döljer känsliga data från alla anslutna användare och gör det möjligt för besökare att njuta av en trevlig kaffe eller utsökt smoothie medan de surfar bort i fred.

Sara, å andra sidan, öppnar en start-up. En cybersäkerhetsavdelning är långt ifrån hennes budget just nu, så det näst bästa för hennes nyfödda företag är en VPN-router som kommer att hålla organisationen säker online och ge extra integritet.

Det finns många Johnnies och Saras runt om i världen – och kanske är du i en liknande situation! Om så är så är möjligt bör du definitivt överväga att använda en VPN-router för din sociala plats eller småskaliga affärsmiljö.

Vi vill inte lura någon – så låt oss vara tydliga med att du kanske inte behöver skalan och räckvidden för en VPN-router. Ett exempel är om du oftast använder en VPN själv, för dig själv. Detsamma gäller om du är en avslappnad användare och bara startar din VPN här och där.

Det är också värt att notera att inte alla VPN-tjänster har de nödvändiga inställningarna och stödet för routrar. Om du använder en grundläggande gratis VPN är chansen stor att du inte kommer att kunna få igång den med din router, eller värre – du kan sluta bryta din router och skapa en massiv huvudvärk för dig själv.

Om du menar allvar med att byta till en VPN-router (eller om du helt enkelt vill ha VPN-tjänsten av högsta kvalitet runt), rekommenderar vi att du tittar på ledande VPN-leverantörer som ExpressVPN och IPVanish. Med alla deras utmärkta funktioner och fantastiska rabatterkommer du snabbt att inse varför de anses vara premium-VPN – men du kommer knappast att märka priset.

Så här skaffar du en VPN-router

Vanligtvis har du två val när det gäller VPN-routrar – antingen att få en enhet med inbyggt VPN-stödeller uppgradera ditt eget om det tillåter det (även känt som “blinkande”). Detta resulterar i tre huvudsakliga VPN-routertyper – VPN-kompatibla routrar, förkonfigurerade routrar och manuellt blinkade routrar.

Här är en översikt över varje typ, samt några användbara pekare:

1. VPN-kompatibla routrar

När: Köpa en bättre router och vill spara lite pengar på bekostnad av installationstiden.

Varför: Du vill ha en VPN-router utan att gå igenom blinkande eller betala extra för konfiguration.

Vad du ska leta efter: Intuitiv firmware, inbyggt OpenVPN-stöd.

Om du har bestämt dig för att det är dags för en ny router men inte har bestämt dig ännu, är det draget att få en enhet med integrerat VPN-stöd. Med firmware som redan tillåter VPN-anslutningar reduceras installationsprocessen till att helt enkelt skriva in VPN-servern och dina inloggningsuppgifter.

Medan de flesta VPN-redo routrar har allt du behöver för att fungera smidigt tillsammans med din VPN-tjänst, är det en bra idé att dubbelkolla om de stöder OpenVPN-protokollet, eftersom det för närvarande anses vara det säkraste alternativet.

Vi rekommenderar att du väljer OpenVPN när du använder en VPN-tjänst, oavsett plattform – för att ta reda på varför, ta en titt på vår VPN-protokolljämförelse.

2. Förkonfigurerade VPN-routrar

När: Köpa en bättre router och leta efter den snabbaste installationen med minimal ansträngning – även om det kostar extra.

Varför: Du vill ha en VPN-redo router ur lådan och du har inget emot att betala mer för konfiguration.

Vad du ska leta efter: Välrenommerade leverantörer.

Förkonfigurerade eller “för-flashade” routrar är ditt dyraste alternativ för en VPN-router, men du får en fullt fungerande enhet till det pris du betalar.

Den största bonusen av denna typ är användarvänlighet – eftersom du också kan välja vilken VPN-tjänst du vill att routern ska vara beredd på, behöver du praktiskt taget inte göra något annat än att välja din föredragna server, när det gäller installationen.

Med det sagt finns det flera ganska stora nackdelar med för flashade VPN-routrar.

Bortsett från hur dyra de är är det också svårt att hitta variation i betrodda leverantörer. Leverantörer som Flashrouters har erbjudit en pålitlig tjänst genom åren, men akta dig för bluffwebbplatser.

En annan nackdel är det faktum att online för det mesta är det enda sättet du kan få en förkonfigurerad VPN-router – beroende på var du bor kanske det inte är ett kostnadseffektivt alternativ mellan fraktkostnader och svåra returer om något är fel med din enhet.

3. Manuellt blinkade VPN-routrar

När: Uppgradera din nuvarande router och leta efter det billigaste sättet att förbättra den.

Varför: Du vill ha en VPN-router, du är inte intresserad av att köpa en ny enhet och du är säker på dina förmågor att utföra installationen.

Vad du ska leta efter: Användbara guider, information om din router och om den stöder avancerad firmware.

Att blinka din router är en utmanande uppgift som kräver viss forskning, men det är inte så svårt eller riskabelt som det verkar. Om du hellre vill göra din router VPN-redo själv utan att behöva spendera en liten förmögenhet på en ny, är detta vägen att gå.

Som nämnts är “blinkande” kort för att installera avancerad firmware på din router. De två mest populära sorterna är DD-WRT och Tomato – båda har sina starka sidor.

Här är en sammanfattning av vad du behöver veta om dessa två firmware.Here’s a summary of what you need to know about these two pieces of firmware. DD-WRT är det mer mångsidiga alternativetoch erbjuder stöd för över 80 routermärken – inklusive modeller på ingångsnivå av leverantörer som TP-Link, Tenda och D-Link.

Tomato är kompatibel med ett mycket mer begränsat urval av routrar, men fungerar vanligtvis bättre med OpenVPN, har unika funktioner (som att låta två VPN-servrar köras samtidigt) och anses allmänt ha ett renare gränssnitt än DD-WRT.

I slutändan beror ditt val av firmware på routern du har. Hur som helst är vårt råd att se till att din router är lämplig för uppgiften genom att kontrollera DD-WRT-databasen och / eller listor över routrar som stöder Tomato INNAN du startar den blinkande processen. Annars finns det en stor risk att förstöra din router bortom reparation.

De perfekta VPN-tjänsterna för din VPN-router

Nu när du är bekant med vilka typer av VPN-routrar som finns tillgängliga är det dags att prata om VPN-tjänsterna de är ihopparade med.

Att välja rätt VPN-leverantör är lika viktigt som att välja en lämplig router. Att göra rätt val garanterar att du kommer att kunna lägga till VPN-skydd utan mycket krångel, men det betyder inte mycket om VPN själv har sin andel av problem.

Hur undviker du det här problemet? Genom att lita på rätt VPN-tjänst för jobbet.

Oavsett plattform finns det några kriterier du vill att din VPN ska uppfylla. Hastighet, pålitliga servraroch garanterad integritet är alla lika viktiga.

Eftersom hela din internettrafik kommer att dirigeras via VPN + routerkombinationen måste du se till att anslutningen är tillräckligt snabb för att hantera dina dagliga onlineaktiviteter, som kan sträcka sig från avslappnad surfning till HD-streaming, nedladdning och spel.

Om du har erfarenhet av att kringgå geografiska blockeringar vet du också hur viktig servervariation är, så du vill ha ett bra urval av VPN-platser över hela världen för åtkomst till dina favoritströmmar och tjänster.

Slutligen måste din VPN fungera under en policy utan loggning om du bryr dig om din integritet online (tips: du borde). Prestanda är avgörande, men det är också säkerhet – varför många väljer en VPN i första hand.

Det finns också routerspecifika VPN-funktioner som du hittar användbara. Dessa sträcker sig från djupgående installationshandledningar för att hjälpa dig, till anpassad firmware som du kan ladda ner från leverantörens webbplats och använda för att blinka din router, vilket gör den VPN-redo.

Tänk på att inte alla VPN-tjänster är idealiska för att para ihop med en router. Om du behöver förslag kan du kolla in följande leverantörer:

1.ExpressVPN

ExpressVPNär en ledande leverantör som erbjuder de snabbaste servrarna på marknaden. Det är också integritetsvänligt, håller noll känsliga användarloggar och avblockerar allt från Netflix USA till din lokala geoblockerade nyhetskanal.

En unik fördel med denna tjänst är utbudet av anpassade VPN-appar för flera Asus-, Linksys- och Netgear-routrar, vilket gör installationen ännu enklare om du har rätt modell.

Även om du inte gör det kan denna blixtsnabba VPN konfigureras manuellt på en mängd olika routermärken, med hjälp av användbara steg-för-steg-tutorials.

ExpressVPN erbjuder förblixade routrar, samt detaljerade installationsguider föralla routrar som stöds, inklusive DD-WRT och Tomato firmwares. För att lära dig mer om ExpressVPN och dess rykte, kolla in dess användarrecensioner på vår webbplats.

Om något går fel kommer ExpressVPN med en30-dagars pengarna tillbaka-garanti och en policy utan frågor.

 

ExpressVPN kan avblockera:

 • Netflix, Hulu, HBO, Amazon Prime Video, Showtime, Sling TV, DAZN och BBC iPlayer.

Stöder torrenting:

 • Ja, alla servrar stöder P2P-aktivitet.

ExpressVPN fungerar på följande enheter:

 • Windows, macOS, Android, iOS, Android TV, Linux, Chrome och Firefox. Det erbjuder också en app för användning med vissa routrar.

2. SaferVPN

SaferVPN är ett anständigt alternativ med förblixade routrar och manuella guiderför 20 olika routerns firmwares. Om det är första gången du hör talas om denna solida VPN kan du ta reda på mer från användarrecensionerna.

 

SaferVPN kan avblockera:

 • HBO, Amazon Prime Video, Showtime, Sling TV, BBC iPlayer och andra.

Stöder torrenting:

 • Ja.

SaferVPN fungerar på dessa enheter:

 • Windows, macOS, Android, iOS, Linux, Chrome, Firefox och routrar.

Slutsats

Att installera en VPN på din router behöver inte vara en svår uppgift, även om du går för en manuell installation. Med rätt leverantör har du all vägledning du behöver för att lyckas.

Nu vet du fördelarna och detaljerna med VPN-routrar, liksom de bästa VPN-tjänsterna för att få jobbet gjort. För att få de bästa priserna också, se till att kolla våra erbjudanden och kuponger sida. Lycka till!