Hur man använder en VPN för att titta på Netflix från andra länder

Din Netflix är inte min Netflix: Varför är VPN relevanta?

Det är lätt att anta att videostreamingtjänsterna vi använder varje dag är desamma överallt på jorden, men det är helt enkelt inte sant. Speciellt vad som finns tillgängligt på streamingtjänster kan skilja sig väldigt mycket från land till land.

Det beror på att streamingtjänster som Netflix gör avtal med andra medieföretag för att leverera filmer och TV på specifika marknader. Ett bra exempel är Star Trek: Discovery. I USA och Kanada behöver du ett CBS All Access-konto för att djärvt gå dit ingen har gått tidigare. De flesta av resten av världen kan dock njuta av Discovery utan att registrera sig för ännu en streamingtjänst eftersom den är lätt tillgänglig från Netflix.

Det kan kännas som en dålig affär för Netflix-abonnenter. De betalar för en prenumeration, så borde de inte få allt videoinnehåll som Netflix tillhandahåller? Men så är det inte. Du har bara rätt till föreställningarna i det land där du skapade ditt konto.

Låt oss fokusera på ett visst scenario: Du reser utomlands och kan inte titta på en show du redan tittade på Netflix. Det är ett verkligt problem. Men de flesta av läsarna här är kanske mer intresserade av att få tillgång till Netflix-innehåll som inte är tillgängligt i deras hemländer.

Att använda en VPN för att titta på något är inte exakt detsamma som att ladda ner upphovsrättsskyddat innehåll utan att betala för det, men det bryter fortfarande mot regler – även om det innehåll du vill ha inte finns tillgängligt i ditt land till något pris.

VPN Netflix

Hur hjälper ett VPN dig att komma åt innehåll från andra länder i världen?

Varje enhet på internet har tilldelats en IP-adress, och dessa adresser delas vanligtvis ut geografiskt. Alla IP-adresser för människor i New York City-området bör vara lika, men skiljer sig från IP-adresserna i Stockholm. Genom att titta på en enhets IP-adress är det ganska enkelt att grovt bestämma var en enhet finns.

Det är här VPN: er kommer in. De bästa VPN: erna döljer din internettrafik med kryptering som hindrar observatörer från att kunna se vad du gör. Den tunnlar din information till en fjärrserver som drivs av VPN-företaget. Om den servern är i ett annat land använder du webben som om du satt i det landet. Din enhet verkar till och med ha VPN-serverns IP-adress, vilket effektivt döljer din sanna IP-adress och gör det mycket svårare att korrelera onlineaktiviteter direkt till dig

VPN: Master of Unblocking

Att ansluta till en VPN i ett annat land gör att det verkar som om du befinner dig i det landet, vilket är bra för din integritet men också kan kringgå regionala begränsningar för streaminginnehåll.

Så här fungerar det: Låt oss föreställa oss att du är från Sverige och har tittat på en Netflix-show hemma i Stockholm och tar en resa till New York City. När du anländer till USA kanske du inte kan fortsätta titta på din show eftersom den inte är tillgänglig för amerikanska Netflix-prenumeranter. Om du ställer in en VPN, ansluter till en server i närheten av ditt hem i Stockholm, bör du kunna fortsätta titta på din show där du slutade.

Netflix älskar att blockera VPN

För att genomdriva regionala begränsningar för en del innehåll gör Netflix ett försök att blockera VPN-användning. Det är lite orättvist för användare som inte försöker smyga sig runt digitala gränser. Faktum är att Netflix ibland blockerar användare även när de är anslutna till en VPN-server i sitt ursprungsland.

VPN-företag, å andra sidan, arbetar hårt för att hålla sina kunder anslutna till Netflix, delvis av bekvämlighet men utan tvekan för att de förstår att avblockering av innehåll är en mycket viktig funktion för VPN-kunder.