Vad är VPN

En VPN, eller Virtual Private Network, är ett privat nätverk som krypterar och överför data medan den färdas från en plats till en annan på Internet. Med hjälp av en VPN för att ansluta till Internet kan du surfa på webbplatser privat och säkert samt få tillgång till begränsade webbplatser och övervinna censur block. VPN är inte bara för stationära eller bärbara datorer – du kan ställa in en VPN på din iPhone, iPad eller Android-telefon också.

Denna guide tar dig igenom exakt hur en VPN fungerar och vad den kan användas för, samt ta itu med vad du behöver veta innan du väljer en VPN-tjänst som är rätt för dina behov.

Hur fungerar en VPN-tjänst?

Använda en VPN för att säkerställa säkerheten för dina personuppgifter fungerar så här:

 1. När du har anslutit till internet med din VPN-tjänst påslagen kommer du att vara ansluten till en av VPN-leverantörens servrar
 2. Samtidigt kommer de att ge dig IP-adressen (en unik uppsättning nummer som identifierar din enhet) på den aktuella servern. Istället för att använda din egen IP-adress använder du en som tillhör VPN-leverantören.
 3. Din internetanslutning är också krypterad (processen att konvertera data till kod för att förhindra obehörig åtkomst) mellan enheten och den server du är ansluten till.
 4. Dölja din IP-adress kan du komma åt Internet privat och hjälper till att förhindra att din surfning spåras eller spåras. Du kan sedan surfa på webben privat och säkert.

Fortfarande lite förvirrad? Vi gillar att använda den gamla goda helikoptern exempel för detta. Här är vad vi menar.

Du kör längs motorvägen, solglasögon på, hår ner, Taylor Swift sprängning radio på och det finns en helikopter ovanför dig.

Nb. Detta är ingen vanlig helikopter: Ombord är en grupp hackare från det lokala kaféet, din ISP (Internet Service Provider) spåra din webbhistorik och din regering som kan övervaka allt. De kan se allt du gör och är ganska glad över det också.

Men vänta, en tunnel. In i tunneln du går och plötsligt helikoptern inte kan se något du gör. Så länge du är i tunneln är du gömd.

Tänk på tunneln som en VPN. När du har aktiverat den skapar du en säker tunnel mellan enheten och internet. Allt som händer i tunneln är krypterat, vilket innebär att bara du kan komma åt det. Ja, det betyder att regeringar, Internetleverantörer, hackare, din chef (även din mamma) inte kan spåra vad du gör online.

 

vad ar vpn

Kryptering. Vad betyder det?

Kryptering är processen att ta lite information (dina data) och förvränga den så att den inte kan läsas. När du ansluter till Internet med hjälp av en VPN din anslutning är vad som blir krypterad, vilket innebär att om cyberbrottslingar skulle avlyssna strömmen av dina data, allt de skulle få är rotvälska kod.

Du kan överväga kryptering en form av hemlig kod. Hur dina data förvrängs kallas en cypher, och det finns en nyckel (eller logik) som gör att du kan decypher meddelandet så att det är vettigt igen.

Den högsta krypteringsstandarden som är tillgänglig kallas AES (Advanced Encryption Standard) 256-bitars och används av de mest rekommenderade VPN-leverantörerna. Vad betyder 256-bitars? Det är storleken (eller komplexiteten) av cypher som används i krypteringen. Ju större det är, desto fler möjligheter finns det, och ju svårare det är att gissa nyckeln. När det gäller 256-bitars kryptering finns det fler kombinationer än det finns stjärnor i universum. Faktum är att denna nivå av kryptering är så säker att den används av banker och regeringar över hela världen för att säkerställa säkerheten för sina data.

Låt oss prata protokoll

vpn protocols

Ett VPN-protokoll refererar till den teknik som en VPN-leverantör använder för att säkerställa att du får en säker och snabb anslutning mellan din enhet och deras VPN-servrar. Ett VPN-protokoll är en kombination av krypteringsstandarder och överföringsprotokoll.

Det mest använda VPN-protokollet är OpenVPN. Att vara “öppen” kanske inte låter som det bästa för något som är utformat för integritet, men det är det säkraste och säkraste alternativet som finns när du använder en VPN-tjänst. Varför? Eftersom det är just det: Det är öppen källkod, vilket innebär att dess källkod är tillgänglig för alla att verifiera. Så om några säkerhetshål hittades de skulle plockas upp snabbt av den gemenskap av utvecklare som stöder det. Du kan också vara säker på att koden inte används för att göra något roligt, eftersom den är tillgänglig för alla att se.

Ett annat allmänt känt protokoll är PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) som huvudsakligen används på gratis VPN-tjänster och är mycket mindre säker. Det har funnits mycket längre (ca 1995) och även om det är lättare att ställa in, det är fullt av kända säkerhetsbrister och bör undvikas om du letar efter något som liknar en säker anslutning.

Varför är IP-adresser viktiga?

Din IP-adress är en unik uppsättning siffror som identifierar din enhet när du ansluter till internet. Se det som en hemadress för din enhet som vanligtvis ser ut ungefär så här: 216.3.128.12 . Varje enhet har en, och när du ansluter till en webbplats, adressen du skrev in för att komma till den blir översatt till IP-adressen för den webbplatsens server. Men precis som din dator samlar in serverns IP-adress för att ansluta till den, så är servrarna på varje webbplats du ansluter till att samla in enhetens IP-adress.

Din IP-adress länkar enheten till din Isp och även till den region som du arbetar i. Det är så här tjänster går till väga för att begränsa innehåll efter region: din IP-adress flaggar den region du befinner dig i, och om innehållet du försöker komma åt är begränsat där du är kan du inte se det.

Att ansluta till en VPN-server innebär att du får dess hemadress – oavsett var i världen servern kan vara

När du ansluter till en VPN-server får du effektivt IP-adressen för en av deras servrar i vilken region som helst som servern kan vara – dölja din IP-adress bakom den i processen. Alla som kommer snokande runt på dina aktiviteter kommer bara att kunna hitta IP-adressen för din VPN-leverantör. Inte din.

Team som med den krypterade internetanslutningen mellan din enhet och VPN-servrar, och dina surfvanor är privata från Internetleverantörer, hackare och statlig övervakning.

Varför använda en VPN-tjänst?

VPN-teknik användes ursprungligen för att ge fjärrarbetare tillgång till företagsfiler och mappar när de arbetar från en plats bort från det centrala kontoret. Detta innebar att de kunde komma åt känsliga dokument på en säker och krypterad internetuppkoppling. Även om detta fortfarande är fallet, när vi pratar VPN i den här artikeln vi hänvisar till kommersiella tjänster som erbjuder människor säkerhet och integritet när du ansluter till Internet.

Inte bara en VPN säkra din surfning med en krypterad anslutning, det kan också ge dig tillgång till ett friare internet genom att låta dig välja var du befinner dig globalt. Denna kombination av säkerhet och plats byta innebär VPN har en hel del tricks upp ärmarna. De låter dig:

 • Gör offentliga Wi-Fi säkrare
 • Strömma regionalt blockerat innehåll
 • Få tillgång till blockerade webbplatser
 • Undvik censur
 • Förhindra spårning av YSP
 • Förhindra prisdiskriminering

Som ni kan se kan VPN användas för alla möjliga saker i dessa dagar. Vissa människor använder även en VPN för spel.

VPN gör det säkert att använda public wifi. Här är varför

Gratis Wi-Fi är awesome, har jag rätt? Fel. Ja det är gratis, men i verkligheten du betalar mycket mer än du tror.

Låt oss bryta ner det (bokstavligen, det är så lätt att bryta ner ett offentligt Wi-Fi-nätverk): det är osäkert, kan vem som helst komma åt den, och om de vet ett par hacking tricks (som är lätt tillgängliga online, FYI) sedan bam! De är inne. Vilket innebär att de kan se, spåra och hacka all information du delar på det nätverket.

Lite internetbank? Bankuppgifter nabbed. Privata meddelanden? Används för att utpressa dig för pengar (lita på oss, det händer). Personuppgifter? Perfekt för att stjäla din identitet. Listan är oändlig.

Eftersom en VPN krypterar din kommunikation till sin server, spelar det ingen roll vem som är på det offentliga nätverket eller försöker tjuvlyssna: allt de ser är rappakalja. Det är nästan som om du hade ett eget separat nätverk. En virtuell en.

Strömma var du än är

Du kanske aldrig har övervägt detta, men dina streamingprenumerationstjänster licensierar faktiskt olika innehåll beroende på var de finns i världen. Bild scenen: Du är 3 säsonger djupt in i att visa med drakar och desperat att veta vad som händer med drottningen av allt. Du är iväg på semester i 3 veckor, laptop packad, redo att varva ner efter en dag av utforskande. Men vänta. Du kan inte komma åt ditt program eftersom innehållet inte är tillgängligt där du är nu. Ve.

Lyckligtvis är allt inte förlorat. En VPN innebär att du kan välja att praktiskt taget visas nästan var som helst i världen din leverantör har en server. Så om du väljer ditt hemland från serverlistan, kommer det att bli som om du aldrig lämnat hemmet. Luta dig tillbaka och njut av drakarna. Panik över.

Få tillgång till blockerade webbplatser

Ibland kan det hända att vissa webbplatser är blockerade i vissa scenarier eller platser. På jobbet, skolan och universitetet händer detta mycket. Nu är vi inte här för att döma. Om du tror att vara på Facebook i skolan är bättre för din utbildning, då du gör du. Samma saker gäller för arbete. Är det verkligen rättvist av din chef att blockera din tillgång till LinkedIn? Det händer.

VPN får dig runt alla typer av åtkomstblock även om du är i en miljö som begränsar åtkomsten till vissa webbplatser. Din anslutning krypteras och tunnlar direkt genom eventuella begränsningar, kommer ut i andra änden av din VPN-leverantörs server.

Med hjälp av ett VPN innebär att du kan se blockerade webbplatser även om du är i en miljö som begränsar åtkomsten

Undvik censur

Inte alla har turen att leva i ett land som omfattar informationsfrihet. Kina, för en, inför stränga sanktioner och censur på användningen av webbplatser som Google, Facebook och Twitter. Vilket betyder allt som har med dem att göra. Så det är Gmail, Google Maps, WhatsApp, Instagram för att bara nämna några. Inte ens FaceTime är ett alternativ. Inte den största när du reser och behöver den tillgången. VPN kan få dig runt dessa censur block på samma sätt som de kan få dig runt tillgång block.

Med hjälp av en VPN kan få dig runt censur genom att dirigera dig till en server som finns i ett land som omfattar det öppna internet

Undvik spårning av ISP

Den här är en biggie. Internet-leverantören är din Internet-leverantör. I ett nötskal, de är de företag som förser dig med en internetuppkoppling. Tänk AT & T, Verizon, Sky, BT etc. Visste du att de kan se allt du gör på nätet? Inte bara kan de se vad du gör på nätet, kan de lagra det också.

Faktum är att i Storbritannien hela din webbhistorik lagras av din ISP i ett år. Det är allt du läser, tittar, visar och klickar på. Från USA? Din Internetleverantör kan lagra och sälja din webbhistorik till högstbjudande utan ditt medgivande. Annonsörer, prenumerationstjänster, you name it, de kan köpa den.

Om du använder en VPN hindras internetleverantören från att hålla koll på vad du gör online.

VPN skyddar dig från denna typ av intrång i privatlivet. Detta beror på att din internetanslutning är krypterad, vilket innebär att bara du kan se vad du gör. Ingen spårning, lagring eller försäljning. Nada. Vilket leder oss fint vidare till…

Förhindra prisdiskriminering

Aldrig hört talas om prisdiskriminering? Det är när olika priser erbjuds till olika människor baserat på deras upplevda förmåga att betala. Detta händer mycket mer än du tror på nätet.

En hel del prisdiskriminering sker främst baserat på din plats. Till exempel om du är baserad i New York eller London, du är mer benägna att ha en högre inkomst än någon i Kentucky eller York. Vilket innebär att du ofta får visa de högre priserna på varor. Detta händer mycket med flygbolag men kan tillämpas på nästan vad som helst. Varför? Eftersom företag vill tjäna pengar och de vet hur man gör det.

På samma sätt som VPN-platsbyte får dig runt innehållsblock, det gör det också svårare för dessa företag att knekta upp sina priser på dig.

Med hjälp av en VPN kan du undvika högre priser baserat på din plats
Det låter lite illavarslande nu, va? Okej, det är bara ett exempel. Vad sägs om detta: Kom ihåg vad vi sa om Internetleverantörer i USA att kunna sälja webbhistorik? I händerna på rätt annonsör, kan du bli föremål för prishöjningar på de saker du gillar mest.

Låt oss måla bilden: Du har grundligt haft gratis streaming den aktuella säsongen av den showen med drakarna. Men vad händer när den nya säsongen (om ca 200 hundra år) kommer? Samma gratis leverantör har börjat ta betalt för det. De vet att du tittar på det, de vet att du älskar det, och de vet att de kan få dig att betala för det. En VPN innebär att din Internetleverantör inte kan se vad du gör online. Och om de inte kan se det? De kan inte sälja den.

Varför är integritet online så viktigt?

Internet blir alltid större, och när även din brödrost blir online är det enklare än någonsin att få hela ditt liv exponerat. Nuförtiden är allt vi gör online. Vi google det, knäppa den, filtrera den, WhatsApp det – listan är oändlig. Och risken för exponering är högre än någonsin. Din webbhistorik, dina vanor och ditt beteende spåras och lagras av Internetleverantörer, oavsett om det gäller myndighetskrav eller för att sälja till annonsörer.

Din personliga information borde vara just det. Personliga. Och eftersom det är personligt är det viktigt att du kan begränsa andra från att dela, sälja och spåra det. Konsekvenserna av att inte skydda dina personuppgifter på internet kan vara ödesdigra. Utan att skydda din integritet är du vidöppen för attacker från cyberbrottslingar, spårning av Internetleverantörer, annonsörer som riktar dig och statlig övervakning.

illustration av en sköld i mitten av de olika anslutna enheterna

Varför är det här en dålig sak? Det krävs inte så mycket för att en cyberbrottsling ska kunna stjäla din identitet. Några grundläggande delar av dina personuppgifter kan ge dem sätt att komma åt dina onlinebankkonton, kreditkortsuppgifter och privat information på några sekunder.

Att låta internetleverantören spåra din webbhistorik innebär att de är medvetna om varje webbplats du har tillgång till online: de kan se dina personliga preferenser på vad du läser, visar och surfar.

Och borde inte vad du gör på internet vara ditt företag bara?

Och om du tycker att det är okej för regeringen att veta vad du håller på med, kanske du inte har tänkt det hela vägen igenom. Statliga restriktioner för vad som anses acceptabelt beteende på nätet kan ändras när som helst. Om regeringen beslutar i morgon något är olagligt, kan de använda den tillgång de har till din webbhistorik för att förfölja dig. Vill du fortfarande att din regering ska kunna spåra och få tillgång till alla dina internetsurfningsvanor?

Vad du fritt gör idag kan vara oacceptabelt i morgon – och det kommer inte att vara upp till dig
Även om du tror att ingenting du gör någonsin skulle kunna användas mot dig, säger att du inte bryr dig om privatlivet eftersom du inte har något att dölja är som att säga att du inte bryr dig om yttrandefrihet eftersom du inte har något att säga: någon annan kan, och det är inte upp till dig att ta bort den rätten från andra eftersom du inte har någon användning för det.

Och alla har något att dölja. Det är allmänt känt att människor inte agerar på samma sätt när de vet att de är bevakade. Detta är kvävande för yttrandefrihet och tankefrihet. Vi är mycket mindre benägna att slå upp kontroversiellt material om det finns en risk att det kommer att märka oss som något i framtiden.

Kan jag fortfarande spåras online när jag använder en VPN?

När du köper en VPN gör du ofta det med dina kreditkortsuppgifter, så din VPN-leverantör kommer sannolikt att veta vem du är. Det finns ospårbara betalningsmetoder som vissa kryptokurer som liknar Bitcoin – Bitcoin är inte så anonym som du kanske tror – men det är en diskussion för en annan gång. Men praktiskt taget, medan de kanske vet vem du är, den mest information ett VPN-företag någonsin bör ha på din online-aktivitet är din IP-adress och IP-adressen för den server de kopplade dig till.

Håll utkik efter en VPN som erbjuder delade IP-adresser: det innebär att när du är ansluten till en server, delar du dess IP-adress med någon annan person som är ansluten till den. Detta gör det nästan omöjligt att binda dig till något som nås från den IP-adressen. Kort sagt, din internetsurfningshistorik bör inte kunna spåras av din VPN-leverantör.

Det är också mer som står på spel än om din VPN-tjänst kan spåra dig. Du måste komma ihåg att det finns många sätt för din surfning att spåras oavsett om du använder en VPN eller inte. Annonsörer kan (och kommer) att följa dig online om du har en cookie i din webbläsare – om du använder en annan IP-adress ändras inte det. Om du är ansluten till Facebook på en flik övervakas även alla dina andra flikar. Detsamma gäller för Google.

Vad betyder “ingen loggning” betyder?

När en aktivitet inträffar på en dator loggas händelsen in i en post. Dessa loggar är användbara för en mängd olika saker. De kan hjälpa IT-experter att ta reda på vilka operationer en dator gjorde när den kraschade, till exempel. Tja, servrar är datorer, och så tekniskt de kan hålla loggar över den kommunikation som går igenom dem.

Varje server samlar in information som standard när den nås av en enhet. Hur omfattande vilken information servern samlar in om dig när du ansluter bör beskrivas tydligt i sekretesspolicyn för vpn-tjänsten du använder. Det är viktigt att alltid läsa VPN-leverantörens sekretesspolicy för att se till att du vet exakt var du står. När allt kommer omkring, om de kan logga din webbhistorik då detta motverkar syftet med att använda en VPN-tjänst för internet integritet och säkerhet.

När en VPN-leverantör hävdar att den har en “ingen loggning” princip, betyder det att den inte håller loggar på vad du gör online. Alla välrenommerade VPN har en sådan policy. Allt de bör veta är din betalningsmetod, din IP-adress och adressen till den server du anslutit till i deras nätverk – och det är allt de bör kunna ge om de är tvungna att lämna information.

Är VPN gratis?

Ja, vissa VPN är gratis. Men var försiktig: Gratis betyder inte alltid säker. En gratis VPN-tjänst måste göra sina pengar på något sätt, och det är ofta på bekostnad av dina data och säkerhet.

 1. Svaga protokoll – De flesta kostnadsfria tjänster tillhandahåller endast PPTP (Point to Point Tunnelling Protocol) VPN som är en gammal skola metod byggd på 1990-talet och allmänt betraktas som föråldrad. Flera sårbarheter har upptäckts genom åren och krypteringen kan brytas enkelt med hjälp av allmänt tillgängliga verktyg på nätet.
 2. Långsamma hastigheter – Alla älskar en gratisgrunka – och det innebär massor av människor bromsa servrar och fördröja anslutningar. Njut av att titta på det snurrande hjulet på varje sida du laddar.
 3. Nedladdningsgränser – Gratis VPN-tjänster kommer att begränsa sina användare med mycket små nedladdningsgränser.
 4. Färre platser – En kostnadsfri tjänst stöder sällan så många platser som betalda tjänster.
 5. Reklam – Som vi sa, de måste göra sina pengar på något sätt. Var beredd på popup-fönster och spam galore. Detta kan även vara en säkerhetsrisk – till exempel när de injicerar sina annonser i annars säkra webbplatser som din bank.

Om du inte är säker på om en VPN är för dig men vill ge ett försök föreslår vi att få en gratis provperiod först. AVG Secure VPN erbjuder en 30-dagars provperiod helt gratis innan du förbinder dig till den betalda tjänsten.

Är VPN säkra?

Minns du krypteringsgrejerna vi pratade om tidigare? Det är det som gör en VPN säker. AES 256-bitars kryptering som används av de bästa VPN-leverantörerna innebär att alla data som delas på din internetanslutning är säkra och privata. Om det är bra nog för militära statliga operationer, då är det bra nog för oss.

Du måste dock vara säker på att du vet vad du arbetar med när du väljer en VPN-tjänst. Att välja fel är som att lämna över nycklarna till hela ditt rike. De kan potentiellt se allt som går genom deras servrar. Läs sekretesspolicyn och läs den igen för att se till att du vet vad du registrerar dig för.

Okej så VPN är säkra, men är de lagliga?

VPN är 100% lagligt. Det är inget fel med att ge dig själv lite privatliv på nätet. Men att använda denna integritet för att begå ett brott är definitivt olagligt – ett brott är ett brott, oavsett hur du begår det. Vissa regeringar ser med hjälp av en VPN som en fientlig handling som de kräver mer kontroll över vad som nås online inom sina regioner. På grund av detta rekommenderar vi att du alltid kontrollera landet – specifika lagar om VPN när du reser, eftersom de ofta kan förändras med nya regeringar och räkningar (kom ihåg vad vi sa om hur vad som är acceptabelt beteende är inte ditt att definiera?).

Du kan dock upptäcka att vissa tjänster kommer att upptäcka användningen av en VPN och blockera dig från att komma åt deras tjänster. Netflix, till exempel, kommer att se din VPN och inte tillåta åtkomst.

Vad sägs om att använda en Smart DNS eller Tor i stället för en VPN-tjänst?

En Smart DNS är en mycket enklare teknik anpassad för användare som bara vill komma åt begränsat innehåll runt om i världen – oftast streamingtjänster. Men det finns grundläggande skillnader mellan en Smart DNS och en VPN. Använd en Smart DNS kommer inte att kryptera din internetanslutning, vilket innebär att det finns en total brist på integritet på nätet – inte ens tänka på att använda den på offentliga Wi-Fi. Men en fördel med att använda en Smart DNS är att all din internettrafik inte behöver dirigeras via en annan server, vilket innebär att hastigheten är normalt mycket bättre. Om du inte är intresserad av att skydda din integritet eller säkerhet (VARFÖR?!) men vill praktiskt taget hoppa runt i världen, kanske du vill överväga att använda en Smart DNS.

En Smart DNS ger dig inte skydd av en VPN

Onion Router (Tor) är fri programvara som är tänkt att anonymisera dig över Internet. Till skillnad från en VPN, som dirigerar din trafik via en enda server, rutter Tor dig genom många servrar som underhålls av volontärer. Varje server lägger till ytterligare ett lager av kryptering för att dölja din IP-adress så att den inte spåras tillbaka till dig. Det är dock inte helt säkert: NSA är allmänt kända för att ha bakdörren tillgång till Tor och eftersom det är en webbläsare, det är mycket mer benägna att man-in-the-middle attacker från hackare och regeringar. Mycket få VPN-tjänster kan du använda deras programvara via Tor.

Kan jag använda ett VPN på flera enheter?

– JA, DET GÖR JAG. Jag menar hur ofta är du carting runt en enhet för att ansluta till Internet? Det här är inte 2007 och vi är inte i Kansas längre, Dorothy. Vi använder internet mer än någonsin tidigare på fler sätt än vi ens inser, och det innebär att fler enheter riskerar att exponera dina personuppgifter.

Välrenommerade VPN-tjänster ger dig skydd på alla dina enheter, ofta med de säkraste och senaste protokollen på plats per plattform. Håll utkik efter dem med dedikerade VPN-appar för dina enskilda enheter som VPN för iPhone och Android.