Hur man använder tor browser: Allt du måste veta 2021

Om du funderar på att använda Tor Browser för att skydda din integritet online finns det några viktiga saker att tänka på. Även om detta är ett av de bästa sätten att säkerställa digital anonymitet är det inte perfekt – så innan du ansluter, se till att du vet vad du kan förvänta dig.

Till att börja med, om du vill surfa på dark web med högsta möjliga nivå av säkerhet och integritet, måste du använda Tor i kombination med en VPN. Medan Tor gör mycket för att behålla din anonymitet, kan vissa onlinehot bara undvikas genom att använda en VPN.

Mitt bästa val för detta ändamål är ExpressVPN, som har funktioner utformade med Tor-användare i åtanke. Läs mer om varför ExpressVPN är det bästa valet för Tor nedan.

Vad är Tor Browser?

Tor är gratis programvara med öppen källkod som hjälper dig att vara anonym online. Vid första anblicken fungerar den precis som en vanlig webbläsare. Men under ytan är det mycket mer på gång. Tor styr slumpmässigt all din trafik genom ett nätverk av servrar runt om i världen och slår in den i flera lager kryptering för att skydda den från nyfikna ögon.

Du kan tänka på den här krypteringen som lagren av en lök; Faktum är att Tor faktiskt står för “The Onion Router.”. Dess nätverk kan nås via Tor Browser, vilket gör att du kan hålla din aktivitet, identitet och plats dold när du surfar på webben – med några varningar.

Tors uppdragsbeskrivning, enligt dess hemsida

Om du undrar hur du använder Tor Browser kommer du gärna att veta att det är relativt enkelt. Allt du behöver göra är att ladda ner och installera den aktuella versionen för ditt operativsystem och sedan använda den som vilken annan webbläsare som helst.

Ladda inte ner Tor Browser från någon annan källa än den officiella Tor-webbplatsen.

Tor Browser är för närvarande tillgängligt för Windows, OS X, Linux och Android.

Anmärkning: Tor Browser har ingen version för iOS, men dess utvecklare uppmuntrar iOS-användare att prova Onion Browser, som fungerar på ett lite annorlunda sätt.

För att få Tor Browser måste du vänta på att programvaran laddas ner och sedan spara och konfigurera den på din enhet. Den här processen är precis som att installera någon annan programvara, så den borde inte presentera några problem. När den är installerad öppnar du bara webbläsaren och väntar på att den ska ansluta till nätverket.

När du laddar ned Tor Browser kan du antingen ansluta direkt eller konfigurera den manuellt.

Men inte ens Tors högsta säkerhetsnivå kan skydda sig mot alla hot. För att maximera din integritet och helt skydda dig mot skadliga attacker behöver du en pålitlig VPN.

Så här använder du Tor Browser för att komma åt dark web

Dark Web är en dold del av internet där du kan komma åt information anonymt. Tor låter dig bläddra på den mörka webben, inklusive webbplatser som skapats specifikt för den. Till exempel har The New York Times och CIA nu “lök” versioner av sina webbplatser som du kan komma åt via Tor.

Dark Web ses ofta som en fristad för olaglig aktivitet och skumma transaktioner. Och även om det finns mycket mer än så, gör det faktum att ingenting spåras det lättare för dem med dåliga avsikter att dra nytta av omedvetna användare. Förutom att utöva sunt förnuft är det bästa sättet att skydda dig mot dessa faror genom att använda Tor med en VPN.

För att hitta de webbplatser du letar efter – och undvika att hamna i en bluff – måste du göra lite efterforskningar. Lökwebbplatser indexeras inte av Google, men du kan hitta kataloger för dem online. Se bara till att du dubbelkollar varje URL innan du besöker den och kontrollerar den sedan igen.

När du har identifierat och verifierat webbadresserna till de webbplatser du vill besöka är det enkelt att använda Tor Browser för att komma åt dark web. Tänk på det som vilken annan webbläsare som helst – men kom ihåg att hålla garden uppe och aldrig frivilligt information som kan äventyra din integritet.

Är Tor Browser en VPN?

Nej, Tor Browser är inte en VPN. Först och främst är huvudsyftet med Tor att upprätthålla anonymitet, medan huvudsyftet med en VPN är att skydda integriteten. De två sakerna kanske låter likadana, men de är inte desamma. Och även om både Tor och VPN är verktyg för att maximera din säkerhet online, utför de detta på olika sätt.

När du använder ett VPN är alla dina data säkrade med end-to-end-kryptering. Den dirigeras sedan via en säker kanal till en fjärrserver, som ansluter dig till webbplatsen du försöker besöka.

Om du använder en VPN i kombination med Tor betyder det att inte ens din Internetleverantör kan se att du är i Tor-nätverket. Detta är oerhört viktigt – särskilt i länder med strikt censur på nätet. Även om Tor själv inte är olagligt kan du flaggas för misstänkt aktivitet om någon upptäcker att du använder den.

Tor Browser fungerar på ett helt annat system än ett VPN och skyddar din integritet på ett mycket unikt sätt.

Hur fungerar Tor Browser?

Tor Browser använder flera komplexa steg för att skydda dina data. Först radbryts data i lager av kryptering. Sedan dirigeras den genom ett slumpmässigt relä och krypteras igen, och processen upprepas över ett decentraliserat nätverk av noder.

Varje gång dina data passerar genom en av nätverkets noder tas ett krypteringslager bort för att avslöja platsen för nästa relä. När du når den slutliga relä- eller utgångsnoden tas det sista krypteringslagret bort och dina data skickas till dess slutliga destination.

Varje relä dekrypterar bara tillräckligt med data för att avslöja platsen för föregående och följande reläer, varje sökväg genereras slumpmässigt och inget av reläerna registreras. Tor raderar också din webbhistorik och cookies för dig efter varje session.

Detta gör det nästan omöjligt för din aktivitet att spåras tillbaka till dig – total anonymitet uppnås, eller hur?

Tja, nästan. Det finns fortfarande några sårbarhetspunkter i systemet, men du kan täcka många av dem genom att använda en VPN tillsammans med Tor.

Hur säker är Tor Browser?

Medan Tor ger en mycket högre anonymitet än en vanlig webbläsare, är den inte 100% säker. Din plats kommer att döljas och din trafik kan inte spåras, men vissa personer kan fortfarande se din surfaktivitet – åtminstone en del av den.

Volontärerna som driver varje server som dina data passerar är anonyma, så du vet aldrig vem som kör saker bakom kulisserna. Detta är vanligtvis inte ett problem, eftersom var och en av dem bara kan se platsen för föregående och följande reläer … förutom den sista.

Det slutliga reläet, som kallas exitnoden, tar bort det sista lagret av datakryptering. Den kan inte komma åt din ursprungliga plats eller IP-adress, men utgångsnoden kan spionera på din aktivitet om du besöker en osäker webbplats. Ett sätt att undvika detta är att använda VPN över Tor-metoden.

Kom ihåg: Även i Tor Browser måste du vara försiktig så att du inte identifierar dig själv eller din plats frivilligt (genom att släppa ditt namn, din e-postadress eller annan information).

Vilka är nackdelarna med Tor Browser?

Bortsett från vissa säkerhetsproblem är den största nackdelen med Tor att det är super långsamt. Detta är en naturlig följd av det faktum att dina data måste resa genom flera reläer innan de når sin destination. Det är priset du betalar för anonymitet.

På grund av detta rekommenderar jag inte att du använder Tor Browser för streaming eller nedladdning. Dess grundare avskräcker också starkt torrenting – inte bara på grund av hastighet, men också för att det kan avslöja din IP-adress och äventyra din integritet.

Om du verkligen vill strömma eller torrent medan du upprätthåller integriteten rekommenderar jag en VPN istället för Tor

En annan nackdel med att använda Tor-nätverket är att det kan dra oönskad uppmärksamhet till dig. Även om Internet-leverantören inte kan se din aktivitet kan den se att du är ansluten till Tor. Detta kan räcka för att väcka misstankar, och kan till och med göra dig till ett mål för statlig övervakning.

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att Tor Browser är just det: en webbläsare. Det kan inte kryptera någon av dina andra aktiviteter, så om du använder andra appar har du inget extra skydd. Detta är en annan anledning till att jag föreslår att du kombinerar Tor med en VPN för att täcka alla dina baser.

Använda Tor Browser med ett VPN

Både Tor Browser och VPN kan hjälpa dig att vara anonym och upprätthålla integritet online – men ingenting slår att använda dem i kombination. Den främsta anledningen till att göra detta är att tillägget av en VPN kan täcka några av sårbarheterna och säkerhetsfelen i Tor-systemet.

Om du till exempel inte vill att internetleverantör ska veta att du använder Tor, eller om du inte vill att in- och utgångsnoderna ska kunna se din IP-adress, är ditt bästa alternativ att använda en VPN samtidigt.

Det finns två huvudsakliga sätt att kombinera Tor med en VPN, som var och en har sina fördelar och nackdelar. Vilken metod du väljer beror främst på dina säkerhetsprioriteringar. Jag förklarar argumenten för varje alternativ nedan.

Tor över VPN

Med den här metoden – även kallad “Lök över VPN” – ansluter du först till en VPN och kommer sedan åt Tor-nätverket genom det. Detta är det enklaste sättet att kombinera båda verktygen; Allt du behöver göra är att öppna Tor som du skulle göra med alla andra webbläsare. För de flesta kommer det att ge mer än tillräckligt med säkerhet och integritet.

När du använder Tor over VPN krypterar VPN dina data och döljer din IP-adress och dirigerar din trafik genom en av dess säkra servrar innan du ansluter till Tor-nätverket. Detta innebär att all din trafik – inte bara din webbläsaraktivitet – är skyddad och Tors volontärstyrda servrar inte kan komma åt din IP-adress.

En annan fördel är att din Internet-chef inte kan se att du använder Tor, eftersom VPN döljer din aktivitet för dem. Och dessutom kommer din VPN-leverantör inte att kunna se din aktivitet i Tor-nätverket.

Som sagt, om din VPN-tjänst håller loggar över din aktivitet kommer de att kunna se din IP-adress och det faktum att du använder Tor. Om du vill undvika detta, se till att välja en VPN som har en strikt policy för att inte logga, som ExpressVPN.

Det finns en annan nackdel med Tor över VPN: den skyddar dig inte från skadliga utgångsnoder, eftersom din trafik är okrypterad när den når sin destination.

VPN över Tor

Den andra metoden för att kombinera Tor med en VPN är lite mer komplicerad. Det innebär att ansluta till Tor-nätverket först och sedan gå igenom din VPN. För att göra detta måste du förmodligen manuellt konfigurera VPN för att tillåta det.

Det finns dock en stor fördel med den här metoden: den skyddar dig från skadliga utgångsnoder. I stället för att gå direkt från utgångsnoden till slutdestinationen dirigeras dina data från utgångsnoden via en säker VPN-server – så den som använder noden kan inte se din IP-adress eller någon annan information.

Detta gör VPN over Tor-metoden idealisk för att kommunicera känslig information.

Dessutom håller det din IP-adress dold för din VPN-leverantör, även om de loggar din aktivitet (även om det med de bästa VPN-tjänsterna för Torär detta inte ett problem ändå).

Men det finns också en betydande nackdel: din internetleverantör – såväl som externa parter som myndigheter – kommer fortfarande att kunna se att du använder Tor, även om din aktivitet i sig är dold.

Anmärkning: Tors utvecklare rekommenderar inte VPN över Tor-metoden. Om du inte kan bestämma vilken du ska använda föreslår jag att du går för Tor över VPN.

Den bästa VPN:en för Tor

Om du bestämmer dig för att använda en VPN i kombination med Tor är det viktigt att välja rätt. Inte alla VPN är utformade för detta ändamål, men vissa har faktiskt byggts med Tor i åtanke.

Jag testade alla de stora VPN-leverantörerna som påstår sig fungera bra med Tor, för att se vilka som faktiskt lever upp till förväntningarna. Jag letade efter pålitliga och omfattande säkerhetsfunktioner, snabba anslutningshastigheter och breda nätverk av servrar som låter dig enkelt bläddra var som helst i världen.

ExpressVPN – Dedikerad löksida för att förenkla installationen

  • Dedikerad.onion-webbplats i Tor-nätverket
  • Kryptering av militär kvalitet
  • Loggar aldrig din aktivitet
  • Flera säkerhetsprotokoll, inklusive OpenVPN
  • Mer än 3 000 servrar i 94 länder
  • 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti
  • Fungerar med: Netflix, Hulu, Amazon Prime Video, Disney+, BBC iPlayer, HBO GO, Sling TV
  • Kompatibel med: Tor Browser, Windows, macOS, Linux, iOS, Android, Chrome, Firefox, routrar
ExpressVPN:s senaste erbjudande juni 2021: Få 3 månader helt gratis på ditt årsabonnemang med detta nuvarande erbjudande! Det är inte säkert när den här affären kommer att sluta så det är bäst att kontrollera erbjudandesidan för att se om den fortfarande är tillgänglig.

ExpressVPN är en annan bra tjänst att använda med Tor. Den mest uppenbara fördelen är det faktum att den har sin egen.onion-webbplats i Tor-nätverket, vilket gör att du säkert kan ladda ner appen även om du är i ett land där VPN är förbjudna.

Den andra fördelen med ExpressVPN:s webbplats är att den tar bort risken för skadliga utgångsnoder och gör det omöjligt för någon att se din plats.

ExpressVPN:s 256-bitars kryptering håller dig anonym i hela Tor-nätverket, inklusive in- och utgångsnoderna. Dessutom håller dess TrustedServer-teknik varje servers programvara uppdaterad hela tiden. Varje server tar bort alla lagrade data varje gång den startas om, så ingen av dina uppgifter kommer någonsin att vara tillgänglig för andra.

Du kan välja mellan alla typer av säkerhetsprotokoll, men jag skulle rekommendera OpenVPN. ExpressVPN kommer aldrig att logga din aktivitet, och dess kill switch kopplar automatiskt bort dig om VPN-serveranslutningen äventyras, vilket förhindrar oväntade dataläckor. För mer information om denna leverantörs säkerhetsfunktioner, kolla in vår ExpressVPN-recension.

ExpressVPN är också blixtsnabbt, särskilt om du väljer en server som ligger relativt nära din verkliga plats – och med över 3 000 alternativ att välja mellan kommer du aldrig att vara för långt ifrån en.

Du kan ansluta upp till 5 enheter samtidigt med en enda prenumeration, och om något går fel kan du alltid lita på 24/7 livechattsupport.

FAQ

Är Tor Browser 100% säker?

Medan Tor gör mycket för att säkerställa din anonymitet, är det inte 100% säkert. Det finns några fel i systemet som potentiellt kan exponera din IP-adress eller annan information för okända parter, och det faktum att du använder Tor kommer inte att döljas. Du kan undvika dessa säkerhetsproblem genom att använda Tor i kombination med en VPN.

Är Tor Browser gratis?

Ja, Tor Browser är helt gratis att ladda ner och använda. Det är också gratis att distribuera utan specifikt tillstånd, så länge du följer Tor-projektets licens. Tor finansieras delvis av den amerikanska regeringen, och dess servrar är helt frivilliga drivna.

Hur installerar jag Tor?

För att installera Tor behöver du bara gå till Tor-projektets hemsida och ladda ner rätt version för ditt operativsystem. Det är för närvarande tillgängligt för Windows, OS X, Linux och Android. Installationsprocessen är precis som för alla andra programvaror.

Kan Tor-aktivitet spåras?

I de flesta fall gör Tors komplexa system av slumpmässiga reläer det nästan omöjligt för någon att spåra din aktivitet. Det finns dock några svaga punkter som kan göra dig sårbar genom att avslöja din IP-adress eller låta andra se att du använder Tor-nätverket.

Kan jag använda Tor Browser på min smartphone eller surfplatta?

Du kan ladda ner Tor Browser för Android mobila enheter som smartphones och surfplattor. Om du har en iOS-enhet måste du använda Onion Browser-appen istället, som fungerar på ett annat system. Det är inte exakt samma sak, men Tors utvecklare rekommenderar att du provar det.

Varför är Tor så långsam?

När du använder Tor skickas din trafik via servrar över hela världen – så det är inte konstigt att det tar lite längre tid att surfa. Det finns också andra skäl till varför Tor är långsam, som det faktum att nätverket i sig är litet jämfört med antalet personer som använder det. Tors utvecklare arbetar för att ta itu med dessa problem och förbättra hastigheten.

Ska jag använda ett VPN med Tor?

Om du vill maximera din anonymitet, integritet och säkerhet bör du alltid använda ett VPN med Tor. Detta lägger till extra skyddslager och kan minska risken för skadliga utgångsnoder eller andra tredje parter som spårar din plats. Det kan också hindra människor från att se att du använder Tor.

Är det säkert att använda Tor utan VPN?

Tor själv är mycket säker och ger en hög grad av anonymitet. Men det är definitivt inte perfekt, och kan göra dig sårbar för en rad säkerhetshot om du inte är försiktig. I vissa fall kan det vara möjligt för personer att identifiera din IP-adress och se att du använder Tor (även om de inte kan se vad du gör på den). Dessa faror kan enkelt undvikas med tillägg av en VPN, som täcker Tors huvudsakliga säkerhetsfel.

Den djupa webben hänvisar till alla webbplatser som inte kan nås via en sökmotor. Det innehåller webbplatser på dark web, men det innehåller också vardagliga webbplatser som företags intranät, databaser, onlinebankplattformar och mer. Allt som kräver autentisering för åtkomst är en del av den djupa webben.

Vad är dark web?

Dark Web är en specifik del av den djupa webben som inte kan hittas på Google eller nås via en vanlig webbläsare – för att se den måste du använda Tor. Den innehåller webbplatser som inte har normala webbadresser, ofta kallade “lökwebbplatser”. Många organisationer och företag har sina egna löksajter för att garantera anonymitet och kringgå censur.

Finns det några alternativ till Tor?

Det finns några alternativ till Tor Browser, till exempel Freenet och Invisible Internet Project (I2P). De arbetar enligt liknande principer för att garantera anonymitet, men du kan inte använda dem för att komma åt.onion-webbplatser. Om du vill komma åt dark web säkert och säkert är kombinationen av Tor och en VPN definitivt det bästa sättet att göra det.

Slutsatsen

Trots sina brister är Tor Browser ett kraftfullt och effektivt verktyg för att skydda din integritet online. Genom att kombinera den anonymitet som Tor ger med den säkerhet som garanteras av en VPN får du det bästa av två världar när det gäller onlinesäkerhet.

Om du letar efter en pålitlig och pålitlig VPN för att öka din integritet online är mitt toppval definitivt ExpressVPN. Det är blixtsnabbt, otroligt säkert och har till och med en dedikerad.onion-webbplats för att förenkla installationen.