De 4 fördelarna med VPN-tjänster

En VPN döljer din online-identitet

De bästa VPN: erna döljer din IP-adress och krypterar din onlinetrafik. En VPN ser i princip till att dina digitala fotavtryck inte kan spåras på Internet. Onlinehackare kommer inte att kunna använda din riktiga IP-adress för att ta reda på personliga uppgifter om dig, och statliga övervakningsbyråer och Internetleverantörer kommer inte att kunna övervaka vad du gör online genom att leta efter din trafik.

Förutom att hjälpa dig att undvika statlig övervakning, hjälper det också till att skydda din integritet från annonsörer. Glöm inte – i USA är internetleverantörer fritt att sälja användardata till tredjepartsannonsörer. Om du inte är i USA är det kanske inte ett stort problem, men kom ihåg att du inte kan 100% veta att det inte finns några skumma erbjudanden bakom din rygg mellan din ISP och andra annonsörer. Det kan också hända dig om du besöker USA som turist.

VPN hjälper dig att kringgå geo-block

Vet du inte vad geoblock är? Har du någonsin försökt komma åt en webbplats bara för att mötas med följande meddelande: “Tyvärr, innehållet du begärde är inte tillgängligt i ditt område.”

VPN geoblock sverige

Det är geobegränsningsteknik i aktion. Det är i grunden ett sätt för innehållsleverantörer att kontrollera vilka geografiska områden deras webbplatser, filmer, musik och TV-program är tillgängliga i. De gör det normalt för att de också måste följa upphovsrättsregler, licensregler och olika rättsliga förfaranden.

Hur hjälper en VPN med det problemet? Här är något du behöver veta först – webbplatser kan normalt dölja innehåll bakom geografiska begränsningar eftersom de kan se din geografiska plats när du är online. I grund och botten ser plattformen du vill komma åt anslutningsbegäran som din enhet skickar – och även IP-adressen som begäran kommer från. När webbplatsen känner till din riktiga IP-adress kan den enkelt spåra din geografiska plats. Om den är svartlistad nekas du åtkomst eller omdirigeras till en annan sida.

Eftersom ett VPN kan dölja din riktiga IP-adress kan det enkelt hjälpa dig att kringgå geoblock eftersom plattformen du vill komma åt kommer att tro att du kommer från den ”rätta” geografiska regionen.

Om du till exempel är från Bulgarien och ansluter till en UK-baserad server kan du komma åt plattformar som BBC iPlayer och NOW TV.

Så en VPN kan vara mycket användbar om du vill blockera innehåll från var som helst i världen, eller om du ofta reser eller arbetar utomlands.

VPN-tjänster säkrar dina online-anslutningar

WiFi finns överallt nuförtiden, och det är extremt bekvämt att använda – speciellt om du har en stram mobil dataplan. Det enda problemet med gratis WiFi är att det ofta är oskyddat, vilket innebär att du riskerar dina personuppgifter när du använder den. När allt kommer omkring kan cyberbrottslingar ta reda på mycket om dig – vilket kan leda till att de stjäl din:

  • Kreditkortsuppgifter
  • Bankkontouppgifter
  • Inloggningsuppgifter för e-post

Om du använder en VPN behöver du dock inte oroa dig för dessa faror. Varför? Eftersom ett VPN använder kryptering för att säkra din onlinekommunikation, vilket effektivt ser till att ingen kan övervaka dem. I grund och botten, om någon hackare skulle försöka titta på din anslutningstrafik, skulle de bara se gibberish.

Det är också därför VPN: er är ett så bra val för att också få åtkomst till arbetsfiler. Om du någonsin behöver kontrollera en klientfil medan du tar en paus på ett kafé och använder deras WiFi, är ditt bästa alternativ att använda en VPN för att se till att inga blivande hackare kan äventyra din anslutning och arbetsdata.

VPN gör onlinespel bättre

Eftersom en VPN krypterar dina anslutningar och döljer din IP-adress finns det många anledningar att använda en sådan tjänst för att förbättra din spelupplevelse. Du kommer att kunna spela i alla geografiska regioner du vill, du kommer att spela förbjudna spel, du skyddar dig från DDoS-attacker och du kommer till och med att undvika orättvisa IP-förbud.