9 enkla sätt att dölja din IP-adress 2021 (vissa är gratis)

Att dölja din IP-adress är det bästa sättet att njuta av total digital frihet och skydda din identitet online – och det är också superlätt.

Det finns många skäl att dölja din IP-adress, från att få rabatter på flygbiljetter till att komma åt innehåll som inte är tillgängligt i din region. Det låter dig låsa upp olika länders Netflix-bibliotek och använda plattformar som Hulu och BBC iPlayer, som är blockerade i många delar av världen.

Det är också ett bra sätt att skydda din integritet och hindra din personliga information från att falla i händerna på annonsörer, hackare och andra tredje parter.

Det bästa sättet att dölja din IP-adress är att använda en VPN. Min favorit genom tiderna är ExpressVPN , eftersom det är den snabbaste VPN tjänst och har över 3 000 servrar i 94 olika länder, vilket ger dig över 25 000 IP-adresseratt välja mellan.

Snabbguide: Så döljer du din IP-adress med ett VPN

 1. Välj en VPN – helst ExpressVPN, som är supersnabb och säker – och installera den på din enhet.
 2. Välj en server i det land där du vill ansluta.
 3. Din IP är nu dold. Börja surfa och streama anonymt!

Vad är en IP-adress?

En adress eller IP-adress (Internet Protocol) är en unik sträng med tal och decimaler som används för att identifiera alla enheter som ansluter till Internet. Varje enhet som är ansluten till ett datornätverk har sin egen unika IP-adress. Men om du har flera enheter anslutna via en WiFi-router är deras IP-adresser desamma.

När du besöker en webbplats skickar din enhet ut en begäran till webbplatsens server med webbplatsens IP-adress. Begäran kommer tillbaka med den information du begärde med din egen IP-adress.

Det finns två typer av IP-adresser. IPv4-adresser (Internet Protocol version 4) består till exempel av fyra två- eller tresiffriga tal åtskilda av punkter (till exempel 123.45.67.89). IPv6-adresser (Internet Protocol version 6) är mycket längre och innehåller både bokstäver och siffror åtskilda av kolon.

IPv6 distribueras eftersom antalet tillgängliga IPv4-adresser håller på att ta. Den har också effektivare routning och dataflöde än IPv4 och förbättrad säkerhet. Men större delen av världen använder fortfarande IPv4, och att byta till IPv6 är inte en enkel process.

Om du vill byta till IPv6 måste internetleverantör, router och operativsystem alla vara kompatibla med det. Tyvärr stöder de flesta internetleverantörer inte IPv6 ännu.

Om du vill se din egen IP-adress just nu kan du enkelt göra det med vårt IP-kontrollverktyg. Jag använde den för att kontrollera min IP-adress med och utan VPN:

Din IP-adress tilldelas inte slumpmässigt. En ideell organisation som kallas Internet Assigned Numbers Authority skapar IP-adresser och ger dem till världens fem regionala internetregister (RIR), som sedan ger IP-adresser till internetleverantörer i sin region.

Detta innebär att din IP-adress kan användas för att identifiera din plats.

Eftersom din dator och andra enheter behöver en IP-adress för att komma åt information online finns det inget sätt att undvika att använda en IP-adress helt och hållet. Det enda sättet att dölja din riktiga IP-adress är att maskera den med en annan.

Varför dölja min IP-adress?

Att dela ut din riktiga IP-adress till varje webbplats du besöker kan hota din integritet och anonymitet online.

Detta beror på att din IP-adress enkelt kan användas för att ta reda på din plats – ibland med en skrämmande noggrannhetsnivå. Att dölja din IP-adress hindrar detta från att hända. Det är särskilt viktigt om du ska torrent eller göra någon annan aktivitet som faller i en laglig gråzon.

Men även om du bara surfar får det konsekvenser att avslöja din plats. Webbplatser och tredjepartsannonsörer kan använda dessa data för att rikta in sig på dig med specifikt innehåll för att dra nytta av din onlineaktivitet.

Till exempel ändrar flygbolag och reseföretag sina priser baserat på platsen för din IP-adress. Du kan bli chockad över hur mycket flygbiljettpriserna kan variera på grund av detta.

En annan anledning att dölja din IP-adress är att kringgå begränsningarna för webbplatser, tjänsteleverantörer, myndigheter, arbetsplatser och till och med skolor. Ett vanligt exempel är Netflix, som använder din IP-adress för att avgöra vilket innehåll du kan titta på.

Om du inte döljer din IP-adress kan du bara se Netflix-biblioteket för din faktiska plats. Men om du vill komma runt regionala begränsningar och få tillgång till innehåll från hela världen kommer det att göra susen att dölja din IP-adress.

9 sätt att dölja din IP-adress

1. Använd en VPN – det snabbaste, enklaste och säkraste alternativet

Detta är det bästa och mest tillförlitliga sättet att dölja din IP-adress. Allt du behöver göra är att välja en av de bästa VPN-tjänsterna, ladda ner den och sedan välja vilket land du vill ansluta till. VPN kommer att tilldela dig en virtuell IP-adress som är associerad med det landet och effektivt dölja din verkliga plats.

En av de största fördelarna med att använda en VPN är snabb anslutningshastighet. Till skillnad från andra metoder behöver du inte oroa dig för super långsam surfning, streaming eller nedladdning.

Detta är särskilt viktigt om du vill strömma innehåll på Netflix eller andra plattformar. Dessa webbplatser är mycket bra på att upptäcka när användare försöker kringgå sina begränsningar och tvekar inte att blockera dig. Men de bästa VPN-tjänsterna kan enkelt komma runt även de strängaste geografiska blockeringarna.

VPN-tjänster är också det säkraste sättet att torrent. Förutom att dölja din IP-adress och skydda din identitet erbjuder vissa VPN-leverantörer dedikerade torrent- och P2P-profiler.

VPN-tjänster är otroligt säkra i allmänhet, så länge du väljer en ansedd tjänst som använder avancerade krypterings- och säkerhetsprofiler, till exempel ExpressVPN. Detta hindrar din riktiga IP-adress från att läckas.

De bästa VPN-tjänsterna på marknaden kräver att du betalar en prenumerationsavgift, men de är absolut värda det. Även om det finns några anständiga gratis VPN-tjänster tillgängliga, är de mycket begränsade och kommer vanligtvis att ge dig en långsam anslutning och bara en liten mängd bandbredd och dataöverföring. Vissa gratis VPN-tjänster kan till och med utsätta dig för risk för datastöld, malwareattacker och andra säkerhetshot.

Enligt min mening är det viktigt att investera i en premium VPN som de som listas nedan; några extra dollar per månad är ett litet pris att betala när det gäller att skydda din integritet. Mina rekommenderade VPN-tjänster erbjuder pengarna tillbaka-garantier, så att du kan testa deras tjänst riskfritt.

De bästa VPN-tjänsterna för att dölja din IP-adress

1. ExpressVPN

ExpressVPN har tusentals servrar runt om i världen och har otroliga hastigheter. När vi testade ExpressVPNfann vi att det är särskilt bra på att komma åt plattformar som inte stöder VPN, vilket innebär att du kan använda den för att titta på innehåll på Netflix, Hulu, BBC iPlayer och mer.

ExpressVPN stöder också P2P-anslutningar på alla servrar, vilket gör torrenting till en bris. Dess avancerade säkerhetsfunktioner inkluderar TrustedServer-teknik, DNS-läckageskydd och mer. Du kan prova ExpressVPN riskfritt innan du bestämmer dig. Det erbjuder en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti, så att du kan be om återbetalning om du inte är nöjd med det.

ExpressVPN:s senaste erbjudande juni 2021: Få 3 månader helt gratis på ditt årsabonnemang med detta nuvarande erbjudande! Det är inte säkert när den här affären kommer att sluta så det är bäst att kontrollera erbjudandesidan för att se om den fortfarande är tillgänglig.

2. CyberGhost (engelska)

Med 7100 servere over hele verden er CyberGhost en utrolig pålitelig og sikker tjeneste. Det är superlätt att ställa in, så att du kan ansluta på några sekunder. Våra hastighetstester visar att det inte är lika snabbt som ExpressVPN, men dess hastigheter är tillräckliga för att strömma i HD.

Det är också mycket överkomligt, men lägre priser betyder inte mindre säkerhet; den har avancerad kryptering, noll loggning, läckagesäkra appar och en extra kill switch. En sak som skiljer CyberGhost från varandra är dess 45-dagars pengarna tillbaka-garanti, vilket är mycket längre än de flesta konkurrenters erbjudanden.

Juni 2021 Deal: CyberGhost erbjuder för närvarande 85% rabatt på sin mest populära plan! Dra nytta av detta erbjudande nu och spara mer på din CyberGhost-prenumeration.

2. Proxy – Långsam och inte säker för torrenting

Proxyservrar används ofta för att komma åt geoblockerat innehåll. Låt oss säga att du vill se något som bara är tillgängligt i ett visst land. Datorn skickar en begäran till webbplatsen om att visa den, men proxyn snappar upp begäran och skickar den igen med hjälp av en IP-adress från det landet. När proxyservern får åtkomst skickas den tillbaka till dig – et voilà.

Det finns flera nackdelar med proxyservrar: de är super långsamma och intesärskilt säkra , eftersom de inte krypterar din trafik som VPN gör. De fungerar inte heller bra för torrenting, eftersom de inte döljer all din aktivitet från din Internetleverantör. Och många populära webbplatser, som Hulu, kan enkelt se när du använder en proxy och blockerar din åtkomst.

3. Tor – Maskera din IP gratis (inte för streaming eller torrenting)

Om du vill vara helt anonym online utan att betala en cent är Tor en solid lösning. Den består av ett stort nätverk av volontärstyrda servrar runt om i världen. När du använder Tor dirigeras din trafik genom flera av dessa servrar och krypteras olika gånger, vilket gör det nästan omöjligt för någon att spåra den tillbaka till din IP-adress.

Men all kryptering och dekryptering gör Tor otroligt långsam, så det är inte användbart för streaming eller nedladdning – och dess utvecklare avråder från att använda den för att torrent. Om du bara vill bläddra kan du använda Tor Browser eller ladda ner Firefox-tillägget. Men för högsta möjliga sekretessnivå rekommenderar jag att du använder Tor i kombination med en VPN.

4. Offentligt WiFi – en riskabel sista utväg

Din IP-adress tilldelas dig av din internetleverantör, så om du ansluter till internet via ett annat nätverk tilldelas du ett nytt. Om du snabbt och tillfälligt behöver ändra din IP-adresskan du gå till ett kafé eller annan plats med offentligt WiFi. Eftersom det är en delad anslutning kan din aktivitet inte spåras tillbaka till dig.

Som sagt, offentligt WiFi gör dig sårbar för hackare, skadlig programvara och alla typer av andra säkerhetshot. Jag föreslår alltid att du använder en VPN när du är ansluten till offentligt WiFi ändå. Dessutom hjälper offentligt WiFi dig inte att kringgå geografiska blockeringar – så det är mer en snabb lösning än en långsiktig lösning.

5. Använd ditt mobilnät – en tillfällig lösning

Om du inte har enkel åtkomst till en offentlig WiFi-anslutning – eller föredrar att inte utsätta dig för alla risker det innebär – kan du också tillfälligt ändra din IP-adress genom att använda data på din mobila enhet istället för WiFi.

Den viktigaste nackdelen med denna metod är att den kan bli dyr, särskilt om du vill strömma eller ladda ner mycket innehåll. Återigen är det långt ifrån en permanent lösning, och jag rekommenderar det bara om du tror att din vanliga IP-adress har äventyrats. Om så är fallet är det enkelt att använda ditt mobilnät för att omedelbart få en ny IP-adress.

6. Koppla ur modemet – återställ IP-adressen

Detta kan låta dumt, men ibland kan det faktiskt ändra din IP-adress om du kopplar ur modemet ett tag. När du kopplar från Internet-leverantören raderas länken till din nuvarande IP-adress – men bara om internet internet leverantören använder dynamiska IP-adresser (vilket är troligt).

Lämna modemet urkopplat så länge du kan stå, eftersom det ökar risken för att din IP-adress ändras. När du ansluter den igen bör du få en helt ny. Detta är dock inte den mest tillförlitliga metoden, så det borde inte vara ditt första val.

7. Förnya din IP-adress – Följ dessa steg

Jag nämnde ovan att din huvudsakliga IP-adress är offentligt synlig, men om du använder WiFi eller en Ethernet-kabel har du också en privat IP-adress. Den här metoden fungerar bara för att ersätta denprivata , inte den offentliga.

Om du vill få en ny privat IP-adress behöver du bara ange några kommandon på din dator.

På MacOS:

 1. Öppna Systeminställningar på Apple-menyn.
 2. Öppna nätverksinställningar.
 3. Klicka på det nätverk du använder.
 4. Klicka på “Avancerat…”.
 5. Välj fliken TCP/IP.
 6. Klicka på “Förnya DHCP-lån”.

I Windows:

 1. Sök efter kommandotolken.
 2. Högerklicka på den och välj sedan “Kör som administratör”.
 3. Skriv in ipconfig /release.
 4. Skriv in ipconfig /renew.

När du har följt dessa steg bör din enhet ha en ny privat IP-adress.

8. Använd en NAT-brandvägg – Dölj din privata IP-adress

Liksom den tidigare metoden gäller det här alternativet bara din privata IP-adress. Med en NAT-brandvägg (Network Address Translation) kan olika enheter dölja sina privata IP-adresser med samma offentliga IP-adress. Med andra ord kan flera enheter som är anslutna till samma router dela en offentlig IP-adress.

Den största fördelen med NAT är att det skyddar dig från att ta emot obestridd kommunikation från okända internetanvändare, vilket kan vara skadligt. Men det döljer inte enhetens offentliga IP-adress, vilket är det som är viktigast när det gäller integritet online. Som jag sa tidigare är det bästa sättet att göra det med en VPN.

9. Få din internetleverantör att ändra det åt dig – fråga snällt

Eftersom din internetleverantör tilldelar din IP-adress kan du helt enkelt be dem att ändra den. Du måste kontakta dem direkt och ange din kontoinformation. Detta är ett ganska enkelt sätt att ändra din IP-adress, men det kommer inte att lösa några problem relaterade till geografiska blockeringar eller säkerhet, som en VPN skulle göra.

Glöm inte att om internet internet internet internetleverantör använder dynamiska IP-adresser kommer den att ändras igen någon gång i framtiden. Om du vill att den ska förbli densamma kan du be om en statisk IP-adress – men detta kostar vanligtvis extra och kräver extra ansträngning.

Så här kontrollerar du din IP-adress

När du har använt en VPN eller en annan metod för att dölja din IP-adress är det viktigt att kontrollera att den fungerar. Du bör göra detta direkt efter att ha gömt det, och sedan periodiskt så länge du behöver det för att hålla dig gömd. Detta hjälper dig att upptäcka eventuella fel som kan äventyra din integritet.

Vårt IP-kontrollverktyg är det enklaste sättet att säkerställa att din IP-adress är helt dold. Den visar automatiskt din IP-adress och den geolokalisering som är associerad med den.

Om din IP-adress har dolts korrekt visar vårt verktyg IP-adressen och platsen för VPN- eller proxyservern du är ansluten till. Om inte, kommer det att visa din egen IP-adress och fysiska plats – så att du vet att något har gått fel.

FAQ

Vad mer kan en VPN göra?

Förutom att dölja din IP-adress kan du med de bästa VPN-tjänsterna komma åt geoblockerat innehåll från hela världen. Det kan också få dig förbi onlinebegränsningar som införts av tjänsteleverantörer, myndigheter eller andra enheter. Slutligen är det det bästa sättet att dölja din identitet och internetaktivitet om du vill maximera din integritet och hålla dina data säkra.

Hur kan jag se min IP-adress?

Det enklaste sättet att se din IP-adress är genom att använda vårt IP-kontrollverktyg. Allt du behöver göra är att klicka på länken i föregående mening, så ser du din IP-adress, webbläsare, land och stad högst upp på sidan.

Kan min IP-adress avslöja min identitet?

Tekniskt sett kan din IP-adress ensam inte avslöja din identitet. Men i kombination med annan lättillgänglig information som användarnamn, surfaktivitet och den fysiska platsen som är associerad med den kan människor använda din IP-adress för att ta reda på vem du är. Det är därför du, om du värdesätter din integritet, bör använda en pålitlig VPN, som ExpressVPN, för att dölja din IP-adress.

Varför skulle jag behöva dölja min IP-adress?

Det finns många anledningar till varför du kan behöva dölja din IP-adress, men de vanligaste är att kringgå geografiska blockeringar för att komma åt onlineinnehåll (till exempel streamingwebbplatser som Netflix)och skydda din integritet online. Utöver det, om du reser till ett land med strikt internetcensur (som Kina),är en VPN avgörande för att hålla sig uppkopplad och säker.

Hur kan jag dölja min IP-adress gratis?

Det finns några sätt att undvika att betala för att dölja din IP-adress. Du kan använda Tor-nätverket, som är helt gratis – men också ökänd för långsamma anslutningshastigheter. Eller så kan du använda en gratis VPN, men jag rekommenderar inte detta av säkerhetsskäl.

Istället föreslår jag att du laddar ner en premium VPN som ExpressVPN. Om du inte är nöjd med det har du 30 dagar på dig att be om pengarna tillbaka.

Vad är IP-maskering?

IP-maskering är bara en annan term för att dölja din IP-adress. I huvudsak betyder det att du döljer din faktiska IP-adress med en annan än en annan server någon annanstans i världen. Detta är det enda sättet att använda internet utan att avslöja din IP-adress.

Det bästa sättet att maskera din IP-adress är med en VPN, vilket gör det omöjligt för någon att identifiera din plats eller identitet baserat på din onlineaktivitet.

Kan jag använda en gratis VPN för att dölja min IP-adress?

Ja, det finns några gratis VPN-tjänster som gör att du kan dölja din IP-adress. Jag rekommenderar dock inte att du använder dessa tjänster, eftersom deras brist på avancerad säkerhet kan göra dig otroligt sårbar online.

Om du verkligen inte vill betala, använd en premium VPN:s pengarna tillbaka-garanti för att prova tjänsten i en månad och avbryt sedan för full återbetalning. CyberGhosts 45-dagars garantiperiod är en av de längsta på marknaden.

Är det olagligt att dölja min IP-adress?

Nej, det är inte olagligt att dölja din IP-adress – eller att använda en VPN för att göra det. Även i länder som Kina, där VPN-tjänster är strikt reglerade, är det inte tekniskt emot lagen att använda en. Även om vissa människor kanske tror att dölja din IP-adress är ett tecken på att du gör något skumt online, finns det många legitima och helt juridiska skäl till det.

Är en IP-adress permanent?

De flesta IP-adresser är dynamiska, vilket innebär att de inte är permanenta. Vissa IP- adresser är statiska, vilket innebär att de aldrig ändras, men det

Det är viktigt att komma ihåg att även om du har en statisk IP-adress, rör den sig inte med dig; Om du byter till en annan internetanslutning har du en annan IP-adress.

Finns det något sätt att dölja min IP-adress från min Internet-leverantören?

Nej, det finns inget sätt att dölja din IP-adress från din internetleverantör. Även när du använder ett VPN används din IP-adress fortfarande för att kommunicera med VPN-servern. En VPN hindrar dock din internetleverantör från att se vad du gör online, samtidigt som du döljer din IP-adress från de appar och webbplatser du använder – så att ingen kan se hela bilden.

Vad är skillnaden mellan IPv4 och IPv6?

IPv4 och IPv6 är två olika typer av IP-adresser. IPv4-adresser är vanligare och mindre komplexa, bestående av en sträng med tal och punkter. IPv6-adresser är mycket längre och innehåller både bokstäver och siffror åtskilda av kolon. IPv6 distribueras för närvarande för att tillhandahålla fler IP-adresser och för att lösa vissa problem som är associerade med IPv4.

Slutsats

Även om det finns några sätt att maskera din IP-adress är det svårt att slå säkerheten och tillförlitligheten hos en VPN. Högkvalitativa VPN-tjänster som ExpressVPN är ett enkelt sätt att dölja din IP-adress, och de skyddar också din integritet och anonymitet med starka säkerhetsprotokoll.

VPN-tjänster ger dig också de snabbaste anslutningshastigheterna, hjälper dig att komma åt och strömma innehåll var somhelst, stöder torrenting och krypterar dina data för maximal säkerhet.